Publicera och Marknadsföring

griffen musik

Publicera musiken på en musikplattform

Ett tips som kan tyckas vara banalt och helt grundläggande är att man måste publicera sin musik på en erkänd musikplattform om man ska kunna få en bred spridning av musiken. När den finns publicerad på en sådan plattform kan man enkelt länka runt den och försöka få upp antalet spelningar.

 

Tips för att skapa musik

Förbered en grupp personer som kan sprida låten vid lansering

En viktig sak när det gäller produktion och publicering av musik – är att förhålla sig till den kritiska fasen som infinner sig när en låt lanseras. Vid lanseringen måste man se till att låten får mycket spridningar direkt. Det kan vara en grupp personer som kan hjälpa till att dela den på sina Facebooksidor, via Instastory och på Snapchat. Desto fler vänner som sprider din låt – desto fler lyssningar får du. Musikplattformarnas algoritmer kommer uppmärksamma om din låt får mycket lyssningar och kan då lyfta upp din låt på en lista över ny, intressant och aktuell musik.  Det är viktigt att ge din musik en rejäl boost vid lansering och då måste du våga använda ditt eget nätverk av vänner, kollegor och familj för att få spridning på musiken.

 

Hör av dig till radiostationer 

För att få bra spridning på musik du har producerat bör du ta kontakt med radiostationer som regelbundet spelar musik. Det finns musikansvariga på varje radiostation som gör låtlistor för kanalen. Det är naturligtvis många som hör av sig till den musikansvariga med propåer om att spela just deras musik i radio – men samtidigt är de musikansvariga också intresserade av att hitta ny och bra musik att spela i radio. Radiostationerna är angelägna om att vara tidiga på bollen och hitta ny intressant musik att presentera – därför är det viktigt att du som precis släppt din musik – vågar höra av dig till radiokanaler för att presentera din musik. Det värsta du kan få är ett nej – men om du är tillräckligt ihärdig och hör av dig till många olika stationer kan du förhoppningsvis få ett jakande svar någonstans.

 

Skapa sidor på sociala medier

Det är väldigt viktigt att skapa officiella sidor på sociala medier för dig som artist när du lanserar ny musik. Det ska vara enkelt att hitta info om dig på alla relevanta sociala plattformar – om någon lyssnar på din låt och vill veta mer om dig bör den lätt kunna hitta det på sociala medier. Se till att skapa officiella sidor, de kan även användas när du ska marknadsföra lansering av ny musik. Du kan välja att sponsra ett inlägg där du beskriver din nya låt för att på så sätt nå ut till en ny publik – sponsrade inlägg behöver inte alltid vara särskilt dyrt.